Aanmelden nieuwsbrief

Christa’s QME-opleiding

Sinds februari volg ik de tweejarige post-masteropleiding Qualified Medical Engineering (QME) aan de TU Eindhoven. Deze opleiding combineer ik met mijn werkzaamheden bij Meditain. Het doel van de opleiding is om mensen met een biomedische technologie achtergrond op te leiden voor het ontwerpen, optimaliseren en implementeren van oplossingen rond het gebruik van medische technologie in de zorg. Deze oplossingen verbeteren de zorg op het gebied van veiligheid, kwaliteit en doelmatigheid. Gedurende de opleiding is er onder andere veel aandacht voor drie onderwerpen, namelijk ontwerpersvaardigheden, professionele vaardigheden en kennis.

Inhoud van de cursus

Ik zal ongeveer 1 à 2 dagen per week cursussen volgen die verzorgd worden door docenten van de TU Eindhoven en anderen uit het veld. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere klinische informatica, risicomanagement, ontwerpen in de zorg en professionele vorming. Veel van deze cursussen sluit ik af met opdrachten in de praktijk. Deze opdrachten zal ik na overleg uitvoeren bij klanten van Meditain. De resultaten zullen natuurlijk een toegevoegde waarde hebben voor de klant.

Daarnaast zal ik als onderdeel van de opleiding meerdere kleine en één groot project uitvoeren. Door de kleine projecten leer ik het werkveld van een QME’er kennen. Dit valt dus mooi samen met mijn werkzaamheden bij Meditain, waar ik op projectbasis in verschillende zorginstellingen werk. Het grote project duurt ongeveer een jaar. In dit ontwerpproject werk ik aan een duidelijke klantvraag, heldere specificaties, goede afweging van alternatieven en uiteindelijk een uitgewerkt ontwerp. De focus ligt hierbij niet op het ontwikkelen van nieuwe apparatuur, maar op het inrichten van processen die robuust en veilig gebruik waarborgen van (bestaande) apparatuur in zorginstellingen.

Een mooie kans

Wat mij zeer aanspreekt in de opleiding is de combinatie tussen werken en leren. Ik sta nog aan het begin van mijn professionele carrière dus ik zie dit als een mooie stap vooruit. Ik ben heel blij dat Meditain mij deze mogelijkheid biedt. Daarnaast verwacht ik dat mijn opleiding zeker een meerwaarde zal hebben voor de klanten van Meditain. Ik kan jullie vast verrassen met vernieuwende ideeën.