Aanmelden nieuwsbrief

Meditain helpt: Ultimo Update naar de Cloud

Ultimo heeft bekend gemaakt dat vóór eind 2025 alle klanten de overstap naar de Cloud moeten maken. Dit betekent dat klanten die nog gebruik maken van een on-premise omgeving deze moeten updaten naar de Rolling Release in de Azure Cloud.

Op dit thema heeft Meditain in de rol als projectmanager en implementatie consultant de afgelopen jaren verschillende projecten begeleid. Zo is het mogelijk om dit aan te pakken als een 1-op-1 update, waarbij het huidige maatwerk, en dus ook de huidige werkwijze behouden blijft. Daarnaast kan de klant er ook voor kiezen om te update naar een volledig nieuwe omgeving in de Cloud. Hierbij gaat de database wel mee naar de nieuwe omgeving maar het maatwerk niet. Wil je weten wat het beste bij jullie organisatie past? Lees hieronder meer.

1-op-1 update

Bij een 1-op-1 update gaan alle processen en het bijbehorende maatwerk mee naar de nieuwe omgeving. Het is hierbij belangrijk dat verschillende gebruikersgroepen de nieuwe omgeving uitvoerig testen. De gebruikers weten immers zelf het beste welke werkzaamheden ze in Ultimo uitvoeren.

Voordelen: Updates in deze vorm hebben, mits goed voorbereid, een relatief korte doorlooptijd. Het overgrote merendeel van de updateactiviteiten wordt gedaan met geautomatiseerde acties en er is gedurende het project weinig besluitvorming nodig. Na de update kan je direct conform de huidige werkwijze verder gaan.

Nadelen: Dit moet goed voorbereid en getest worden. Zeker bij omgevingen waar veel configuratie is toegepast. Vaak volgt na de update een traject met korte sprints voor optimalisatie, herintroductie standaard functionaliteit etc. waardoor gebruikers in korte tijd meerdere kleinere veranderingen meemaken.

Vanuit de standaard

De update van Ultimo naar de Cloud kan ook starten met een compleet nieuwe standaard omgeving.  De klant krijgt een ‘frisse’ standaard Ultimo omgeving opgeleverd welke is gevuld met eigen data. Door middel van workshops haalt Meditain de gewenste werkwijze op en inventariseert welke configuratie onmisbaar is en plaatst deze, eventueel samen met de functioneel beheerder, terug.

Voordelen: Herijk moment van de gewenste werkwijze, het systeem weer voor je laten werken. Optimaal gebruik van alle nieuwste functionaliteiten, drastische reductie in kosten van beheer en … Het testen is simpeler, immers zullen alle standaard functionaliteiten correct werken maar toetst je met name op volledigheid. In één keer een grotere verandering van omgeving en werkwijze.

Nadelen: Project heeft langere doorlooptijd en meer betrokkenen bij besluitvorming.

Hoe helpt Meditain jou verder?

Ons advies is om te kiezen voor de vorm die past bij de specifieke situatie in jouw organisatie. Heb je beperkt ‘de tijd’ en ben je tevreden over de toepassing van in jouw organisatie? Kies dan voor een snelle 1-op-1 update. Hebben jullie veel historische configuratie, met misschien onbekende oorsprong of functionaliteiten, en wil je met de update juist de toepassing van Ultimo of uw huidige werkprocessen direct zien verbeteren? Kies dan voor de ‘terug naar standaard’. De technische update wordt door IFS Ultimo zelf verzorgd en Meditain ontzorgt bij de aanpak van het project, projectmanagement of ondersteuning in het functioneel beheer.

Heb je hier vragen over of behoefte om een keer te sparren, neem contact met ons op via 030-20 90 970 of info@meditain.nl.