Aanmelden nieuwsbrief

Werken bij Meditain – Judith

Judith is onlangs door haar voormalig studievereniging gevraagd om een stuk te schrijven voor hun studietijdschrift over haar werk bij Meditain. Lees hieronder haar artikel en kom erachter waarom zij bij ons is komen werken, hoe haar werkdag eruit ziet en hoe dat bevalt!

Op zoek naar een baan

Na een -laatste- lange studentenzomervakantie van om en de nabij 6 weken ben ik gestart met het zoeken naar een baan. Wellicht ietwat aan de late kant, maar de tijd nemen om over mijn vervolgstap na te kunnen denken, bleek erg welkom. Ik was van enkele zaken overtuigd: ik wilde een pauze (waarschijnlijk voorgoed) van het fundamentele onderzoek, en een ingenieursfunctie bij een groot bedrijf zou niet mijn eerste keus zijn. De multidisciplinaire interactie tijdens de master Medical Engineering sprak mij echter wel erg aan. Daarnaast heb ik altijd interesse gehad in de consultancy wereld; projectmatig, doelgericht en analytisch te werk gaan gedurende variërende projecten in samenwerking met mensen met verschillende opleidingsniveaus.

Na een tijdje rondgesnuffeld te hebben op zowel vacaturesites als LinkedIn (denk goed na over je zoekwoorden!), kwam ik uit bij een vacature ‘Startend Biomedisch Technoloog’ bij Meditain. Na mijn verbazing te boven te zijn gekomen dat er daadwerkelijk zulke functies bestaan, werd ik enthousiast van de omschrijving en schreef ik een motivatiebrief. Twee sollicitatiegesprekken verder werd ik aangenomen en sinds september 2019 werk ik met veel plezier bij Meditain als BMT-er in de zorg!

Van BMT-student naar Biomedisch Technoloog bij Meditain

Meditain (opgericht in 2011) ondersteunt zorginstellingen bij de veilige toepassing van medische technologie. Dit wilt zeggen, het waarborgen van een veilig medisch hulpmiddel in handen van een getrainde gebruiker in een zorgomgeving die veilig gebruik kan garanderen. Zowel de innovaties door fabrikanten en bedrijven op het gebied van medische apparatuur en software, als de wijzigingen in  wet- en regelgeving, introduceren veranderingen en nieuwe risico’s die om aandacht vragen. Wij helpen zorginstellingen bijvoorbeeld door ziekenhuisbreed de vereiste kwaliteitssystemen (waaronder het Convenant Veilige Toepassing van Medische Technologie) te implementeren. Ook ligt de nadruk op het professionaliseren van onderhoudsafdelingen, waarbij we kijken naar het organisatiemodel, de werkprocessen, en de inzet van het onderhoudsbeheersysteem en medische techniek.

Vanuit Meditain zijn er ook een tweetal andere bedrijven gestart; eqube en MDW medical. Eqube is een online platform voor zorginstellingen met handleidingen van medische hulpmiddelen. MDW medical is gespecialiseerd in het kopen, verkopen en onderhouden van medische apparatuur. Heeft u apparatuur dat niet meer in gebruik is of komt deze vrij als gevolg van een vervangingstraject? MDW medical zorgt dat deze apparatuur een tweede leven krijgt.

De achtergrond van een Biomedisch Technoloog sluit goed aan bij alle werkzaamheden van Meditain: het hebben van een helikopterview, het kunnen fungeren van een schakel tussen technici, de medische staf en een management team, het kunnen maken van risicoanalyses en het coördineren van projecten.

Meditain bestaat uit hecht en jong team van 12 personen  (gemiddelde leeftijd ~30). We werken gemiddeld 3 á 4 dagen per week bij klanten, waar je over het algemeen met minstens één andere collega aanwezig bent. De overige dagen werken collega’s op ons gezellige kantoor in Utrecht.

Hoe ziet een week er voor mij uit? 

Op maandag ga ik naar een ziekenhuis in de provincie Gelderland als projectleider van accountgesprekken voor de afdeling Medische Techniek. Tijdens deze gesprekken wordt met de verschillende zorgafdelingen besproken welke apparatuur al dan niet vervangen dient te worden in het volgende jaar, gebaseerd op levensduur, technische conditie en de aanstaande ontwikkelingen in de zorgwereld. Dinsdags werk ik op ons kantoor in Utrecht aan taken zoals de voorbereiding van aanschaftrajecten voor een ziekenhuis in Amsterdam en het bijwerken van medische apparatuur in het onderhoudsbeheersysteem van een ziekenhuis in Groningen. Op woensdag ben ik thuis of op kantoor en werk ik bijvoorbeeld als projectmedewerker aan een adviesrapportage van een procesanalyse bij de afdeling medische techniek. Ook verdiep ik me in de nieuwste feitjes over de Medical Device Regulation (MDR), de nieuwe regelgeving voor medische hulpmiddelen in Europa. Het is alweer donderdag en ik ga weer naar onze klant in Gelderland voor mijn tweede dag als projectleider. Ik bespreek de conditie van apparatuur met technici en plan afspraken met afdelingshoofden van de zorg. Op vrijdag werken alle collega’s van Meditain op kantoor om ondersteuning te kunnen bieden aan elkaar en uiteraard voor de gezelligheid en om bij te kunnen praten.

Wat ik zo leuk vind aan mijn werk

Het leuke aan mijn functie zit hem grotendeels in de dagelijkse uitdaging van mijn werk, de eigen verantwoordelijkheid en de grote impact die je bij projecten hebt, zelfs bij grote en complexe zorginstellingen. Bij het doorvoeren van grote veranderingen komt vaak de uitdaging van het creëren van draagvlak onder medewerkers kijken. Maar, een succesvol resultaat geeft des te meer voldoening. Zoals velen van jullie waarschijnlijk wel weten, is er bij consultancy sprake van veel afwisseling in projecten. Je blijft op meerdere vlakken ervaring op doen en leerpunten zullen zich blijven aandienen. Er is continu sprake van ‘’eat that frog first”, dit houdt je scherp en zorgt ervoor dat je niet vervalt in een dagelijkse werksleur.

Tot slot

Denk bij het zoeken van een baan goed na over je eigen sterke punten, maar wees uiteraard ook niet bang om een uitdaging aan te gaan. Wanneer je potentie hebt om te groeien in een functie en, heel belangrijk, een leuk en fijn team hebt, kom je er wel!

Mocht je meer willen weten over werken als Biomedisch Technoloog/consultant of over werken bij Meditain, neem dan gerust contact met mij op via LinkedIn of neem een kijkje op de rest van de website.