Aanmelden nieuwsbrief

2 QME diploma’s behaald!

In februari rondden Melissa Niemantsverdriet en Christa de Jonge de post-master opleiding tot Qualified Medical Engineer (QME) aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) al af, maar afgelopen maand was het dan echt feest: Onze collega’s ontvingen hun diploma’s! Een feestelijk moment, en een mooi moment om even stil te staan bij deze mooie prestatie.

De QME-opleiding

Het doel van de opleiding is om mensen met een biomedische technologie achtergrond op te leiden voor het ontwerpen, optimaliseren en implementeren van oplossingen rond het gebruik van medische technologie in de zorg. Deze oplossingen verbeteren de zorg op het gebied van veiligheid, kwaliteit en doelmatigheid. Gedurende de opleiding is er onder andere veel aandacht voor drie thema’s, namelijk ontwerpersvaardigheden, professionele vaardigheden en kennis. Onderdeel van de opleiding is een jaarproject, waarbij wordt gefocust op één thema. Voor Christa was dit de veilige inzet van medische technologie buiten het ziekenhuis, voor Melissa was dit het ontwerp van een klinische data management workflow voor het COMBAT-VT project.

Jaarproject Christa: Veilige toepassing van medische technologie buiten het ziekenhuis.

Collega Christa de Jonge heeft zich verdiept in het thema veilige toepassing van medische technologie buiten het ziekenhuis. Hierbij heeft zij met verschillende stakeholders gesproken, zoals huisartsen, leveranciers van medische technologie en de patiëntfederatie. In dit artikel lees je meer over dit project, waarvan een deel is uitgevoerd in het Flevoziekenhuis.

Jaarproject Melissa: Het ontwerp van een klinische datamanagement workflow voor het COMBAT-VT project.

In het jaarontwerp van Melissa Niemantsverdriet is een framework gepresenteerd waarin het Catharina ziekenhuis onderzoek kan uitvoeren waar grote hoeveelheden data worden verzameld en ook AI toegepast zal worden. Het ontwerp is gebruikt voor het COMBAT-VT project, waarin onderzoekers willen voorspellen welke patiënten hartritmestoornissen ontwikkelen na een hartinfarct. Naast het opzetten van een pilot studie en het verzamelen en verwerken van data, was er ook veel aandacht voor de privacy en wet- en regelgeving.  Meer infomatie kunt u vinden in dit artikel en op de website van het COMBAT-VT project.