Aanmelden nieuwsbrief

ICT-integratie van de regionale Trombosedienst in het Tergooi MC

In 2021 had een Skipr artikel de passende kop “Ziekenhuis-ICT is een specialisme, net als ziekenhuiszorg”. Er worden hoge eisen gesteld aan de ICT-infrastructuur van een ziekenhuis, waarbij er aandacht moet zijn voor zowel medewerkers en patiënten als aanverwante systemen. Of het nu gaat om een betrouwbaar netwerk, het opslaan en uitwisselen van patiëntgegevens, het in stand houden van diverse informatiestromen of het beheer van applicaties voor diagnostisering; de afdeling ICT levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit, efficiëntie, continuering en veiligheid in de zorg.

ICT-projectleider gevraagd

Waar Meditain tot een aantal jaar geleden voornamelijk werkzaam was voor de afdeling medische techniek in het kader van veilige toepassing van medische apparatuur, worden we steeds vaker gevraagd voor projectmanagement bij afdeling ICT. Zo werd Meditain in 2022 gevraagd om de overname van de Stichting ‘Trombosedienst voor het Gooi’ door Tergooi MC op ICT-vlak te realiseren. Biomedisch technoloog en projectleider Judith Muijsers is in een periode van vier maanden aan de slag gegaan met deze opdracht.

Opdrachtgever en Manager ICT, Eric Vosmeijer:Meditain heeft capabele projectmanagement ervaring in zorgomgevingen en naar aanleiding van eerdere ervaringen leek dit een zeer geschikte klus voor Meditain.”

Overname Trombosedienst door Tergooi MC

De Trombosedienst is overgenomen door Tergooi MC om de continuïteit van trombosezorg in de regio te kunnen waarborgen. Naast contractuele veranderingen, personeelsovername en een fysieke verhuizing, moest de ICT-omgeving van de Trombosedienst geïntegreerd worden binnen Tergooi MC. Dit betekende o.a. het herzien van werkprocessen, een migratie van de kwaliteitsdocumentatie, de realisatie van nieuwe vaste en mobiele telefonie, werkplekken en e-mailomgevingen met archief én implementatie van diverse applicaties en koppelingen. Daarnaast zijn de privacy- en veiligheid verplichtingen getoetst en nieuwe verwerkersovereenkomsten met leveranciers opgesteld.

Kwaliteitsfunctionaris Trombosedienst, Martine Lokhorst: “De Trombosedienst is erg tevreden over het verloop van dit project. De projectleider heeft goed ingespeeld op de behoeften van de omgeving. Voor de Trombosedienst medewerkers was het best moeilijk om de juiste personen binnen Tergooi te vinden. De projectleider was er al bekend door eerder werk binnen Tergooi. Ook wist zij een hoop af van de ICT, om het samenvoegen van de netwerken te laten slagen.”

Judith: “Dit project vroeg om een slagvaardige aanpak om de deadline, 31 december 2022, te halen. Sterker nog, op 9 december moest de Trombosedienst verhuizen omdat een sloopkogel een paar dagen later korte metten maakte met de oude huisvesting, die pal voor de nieuwbouw stond. Gedurende het project heb ik met veel plezier samengewerkt met de medewerkers van de Trombosedienst en ICT, waar in een hectische periode toch ruimte was voor geduld en humor. Ik vond het heerlijk om in een organisatie te werken die de ‘als niet rechtsom, dan linksom’ stijl eigen heeft gemaakt. In mijn rol als projectleider heb ik vooral aandacht besteed aan het anticiperen op alle afhankelijkheden en de te nemen stappen, om vervolgens de integratie en verhuizing samen succesvol te kunnen realiseren.”

Opdrachtgever en Manager ICT, Eric Vosmeijer:Het project heeft flexibel ingespeeld op de behoeften door in verschillende situaties de meest passende oplossing te kiezen en niet dogmatisch integratie of vervanging te forceren. Het was een mooie samenwerking waar Judith alle partijen samen heeft gebracht en gehouden”

 

  • Opdrachtgever Tergooi MC
  • Betrokken afdelingen
    • ICT
    • Trombosedienst
  • Doorlooptijd 4 maanden
  • Onze rol ICT-projectleider
  • Thema's

Meer weten over dit project? Vul onderstaand formulier in dan neemt Judith Muijsers contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Judith Muijsers Biomedisch Technoloog