Aanmelden nieuwsbrief

Ziekenhuisbreed vervangingstraject van flowmeters

Meditain begeleidt aanschaftrajecten van medische hulpmiddelen in ziekenhuizen. Een voorbeeld van een aanschaftraject dat wij hebben begeleid, is de vervanging van alle persluchtflowmeters in een ziekenhuis. Uit een analyse van het ziekenhuis bleek dat er (bijna-)incidenten hadden plaatsgevonden door de verwisseling van zuurstof en perslucht. De zuurstofflowmeters en de persluchtflowmeters hadden namelijk vrijwel dezelfde vorm en hetzelfde uiterlijk. Bovendien werden de persluchtflowmeters niet altijd optimaal ingezet doordat de gebruiker een te lage flow voor medicijnverneveling had ingesteld. Verandering was dus vereist.

Start project

We hebben een projectgroep opgestart bestaande uit experts uit verschillende disciplines (respiratoir therapeut, hoofd longafdeling, medisch technicus, inkoper, vastgoed en klinisch fysicus), waarin Meditain de projectleiding verzorgde. We zijn het project gestart met het opstellen van een Programma van Eisen, het uitvragen van offertes en het opstellen van een investeringsverzoek. Na goedkeuring van de investering zijn er meerdere persluchtflowmeters op proef geweest. Deze flowmeters zijn door meerdere gebruikers getest en geƫvalueerd. Uit de evaluatie kwamen twee flowmeters als beste naar voren waarna we de prijsonderhandeling konden startten. De persluchtflowmeter die we uiteindelijk kozen, had een compleet ander uiterlijk, een andere bediening en gaf standaard de gewenste flow voor medicijnverneveling.

Implementatie

Na de keuze voor de persluchtflowmeter begon het pas echt: de implementatie. Aangezien het hier ging om een ziekenhuisbrede vervanging van een groot aantal apparaten, hebben we er veel aandacht aan besteed. Zo maakten we in samenspraak met de leverancier een planning voor de (deel)leveringen. Vervolgens hebben we samen met de afdeling Medische Technologie een planning gemaakt voor wanneer welke afdeling over zou gaan op de nieuwe persluchtflowmeters. Die planning is daarna gedeeld met de leidinggevenden van de gebruikende afdelingen. Om de zorgafdelingen goed voor te bereiden, voerden we een ziekenhuisbrede campagne uit. Hierin zijn onder andere posters gemaakt, zijn er e-learnings ontwikkeld en is er scholing georganiseerd voor alle gebruikers met daarin uitleg over de persluchtflowmeter.

Afronding

Na ingebruikname van de persluchtflowmeters op alle afdelingen hebben we met de projectgroep een eindevaluatie gehad om de laatste restpunten en acties te bespreken en te verdelen. Een half jaar later voerden we een nieuwe analyse uit voor de gemelde (bijna-)incidenten. Hieruit bleek dat er geen verwisselingen meer waren geweest tussen zuurstof en perslucht. Het project was dus zeer geslaagd: we hebben ons doel bereikt en samen onze zorg veiliger gemaakt!

 • Opdrachtgever Clustermanager
 • Betrokken afdelingen
  • Medische Technologie
  • Facilitaire Dienst
  • Klinisch Fysicus
  • Inkoop
  • Zorgafdelingen
 • Doorlooptijd 6 maanden + evaluatie
 • Onze rol Projectleider + BMT-er
 • Thema's

Meer weten over dit project? Vul onderstaand formulier in dan neemt Koen Snijders contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Koen Snijders Manager Kwaliteit