Aanmelden nieuwsbrief

Convenant Medische Technologie

Nederland heeft een hoge standaard voor de zorg die risicobeheersing en veilig gebruik van medische technologie moet garanderen. Die standaard is vastgelegd in het Convenant Medische Technologie en gericht op veilige toepassing in de hele levenscyclus van medische technologie in zorginstellingen. Onze ervaren Biomedisch Technologen begeleiden zorginstellingen bij een pragmatische aanpak om zo te voldoen aan het convenant.

Implementatie van een nieuwe veldnorm

Meditain is voorstander van een brede, integrale implementatie van een veldnorm als het Convenant Medische Technologie. Hierbij zorgen we eerst dat de basis goed is, om van daaruit specifieke processen te verbeteren. We betrekken professionals uit de zorg, het management en de techniek bij de implementatie van het convenant om samen tot de juiste oplossing te komen. Die oplossing is pragmatisch en praktijkgericht. Dit houdt in dat beleid en afspraken worden geformaliseerd. Hoewel we weten dat aantoonbaar veilig werken registratie en rapportage vereist, minimaliseren we registratiedruk zoveel mogelijk.

Het Meditain-model voor waarborging van het convenant

We assisteren zorginstellingen bij de implementatie van het convenant met ons eigen Meditain-model, dat we ontwikkelden met zorgprofessionals uit verschillende disciplines. Het model stelt de gebruiker centraal en reduceert het aantal procedures en hun omvang. Zo dekken we 44 normen door één beleid en zeven procedures op te stellen.

Het Meditain-model resulteert in een sterk vereenvoudigde implementatie van het kwaliteitssysteem. Het systeem helpt te voldoen aan het convenant én heeft bovendien toegevoegde waarde als strategisch middel dat de kwaliteit van de zorg verbetert. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd toetste het systeem meerdere malen en heeft het goed bevonden.

Meditains rollen bij de implementatie van het convenant

Meditain kan dus helpen bij de implementatie van een veiligheids- en kwaliteitsnorm zoals het convenant. Dit doen wij met de volgende activiteiten:

 • Audit
  In een audit verzamelen we bewijsmateriaal waaruit blijkt dat een zorginstelling zich houdt aan haar eigen beleid en procedures. Dit bewijsmateriaal toont aan dat de organisatie actief werkt volgens de procedures die ze zelf heeft opgesteld en ze dus niet alleen maar kent. Zo peilen we in hoeverre de procedures geïmplementeerd zijn (implementatiestatus) en geven we waar nodig concrete aanbevelingen en adviezen. We onderzoeken uiteraard ook in hoeverre het kwaliteitssysteem voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.
 • Projectmanagement
  Als projectmanager zorgen we voor organisatiebrede implementatie van het convenant waarbij alle stakeholders betrokken zijn. We helpen bijvoorbeeld werkwijzen optimaal in te richten en zorgen er altijd voor dat de implementatiestatus van het convenant duidelijk is. Zo tonen we intern én extern aan waar de organisatie staat.
 • Operationele ondersteuning
  Meditain ondersteunt de uitvoering van dagelijkse werkzaamheden die komen kijken bij het voldoen aan het convenant. We helpen bijvoorbeeld bij het volledig maken van aanschafdossiers, het waarborgen van bevoegd- en bekwaamheden en het onderhoud en beheer van medische technologie.
 • Borging in de organisatie
  Meditain werkt als lid van de Commissie Medische Technologie van verschillende zorginstellingen samen met coördinatoren uit de organisaties om uitvoering van de procedures uit het convenant te waarborgen. We zorgen dus ook dat de nieuwe werkwijzen gebruikt blijven worden.

Implementatie van kwaliteitssysteem medische technologie

Bekijk project

Meer weten over dit thema? Vul onderstaand formulier in dan neemt Koen Snijders contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Koen Snijders Manager Kwaliteit