Aanmelden nieuwsbrief

Gedigitaliseerde aanvraagtool voor medische technologie

Ziekenhuizen stellen de levenscyclus van medische technologie op aan de hand van het Convenant Medische Technologie. In een levenscyclus wordt de volledige levensloop van medische technologie binnen het ziekenhuis beschreven. In de praktijk zien we dat er op diverse manieren invulling wordt gegeven aan de levenscyclus. Daardoor bestaan er verschillende routes om een bepaald type medisch hulpmiddel te introduceren dat nog niet eerder is gebruikt in de organisatie. Dit maakt het invoeren van specifieke soorten medische hulpmiddelen en/of e-health een complexe en tijdrovende opgave. Bovendien veroorzaken de verschillende routes een reële kans dat de afgesproken veiligheidsmaatregelen onvoldoende worden opgevolgd. Dat kan risico voor de patiëntveiligheid met zich meebrengen.

Projectomschrijving

Door de verschillen in de levenscyclus en de gevolgen hiervan is er behoefte aan een eenduidige en gemakkelijke manier om aanvragen digitaal en conform het kwaliteitssysteem in te dienen voor nieuwe medische hulpmiddelen, medische technologieën en e-health toepassingen. Deze behoefte is er om verschillende redenen:

  • Er wordt incidenteel niet de juiste route gevolgd bij een aanvraag;
  • dossiervorming is een bewerkelijk proces;
  • en de aanvragers hebben behoefte aan transparantie van het aanvraagproces en duidelijkheid in de status van de aanvraag.

Meditain heeft een digitale aanvraagtool ontwikkeld en geïmplementeerd voor het indienen, afhandelen en inzichtelijk maken van aanvragen inclusief een productdossier. Deze tool maakt het mogelijk om verzoeken voor nieuwe medische technologie en/of e-health toepassingen digitaal in te dienen. Daarnaast kan het productdossier digitaal worden opgebouwd. De status van het productdossier zal daardoor inzichtelijk zijn voor alle betrokken disciplines.

  • Opdrachtgever Projectgroep CMT
  • Doorlooptijd 3-6 maanden
  • Onze rol Projectleider en inhoudsexpert

Meer weten over dit project? Vul onderstaand formulier in dan neemt Koen Snijders contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Koen Snijders Manager Kwaliteit